Εκδηλώσεις

Στο πλαίσιο των δράσεων της SAFIA, οργανώνονται καθ’όλη τη διάρκεια τις χρονιάς ποικίλες εκδηλώσεις και ομιλίες για διάφορα θέματα της επικαιρότητας. Σε αυτά δίνεται η ευκαιρία στους παρευρισκόμενους να παρακολουθήσουν αναλύσεις των θέματων από καθηγητές και διδάκτορες καθώς και να θέσουν τα δικά τους ερωτήματα ή και παρατηρήσεις σχετικά με το θέμα που παρουσιάζεται. Κατ’ αυτόν τον τρόπο εξάγωνται χρήσιμα συμπεράσματα τα οποία μπορούν να οδηγήσουν σε περαιτέρω προβληματισμούς

Για το ακαδ. έτος 2018-2019:

Ακαδημαικό Σεμινάριο: «Ανατολική Μεσόγειος: Γεωπολιτική & Ενέργεια υπό το πρίσμα των Διεθνών Σχέσεων»

Η Student Association For International Affairs, στο πλαίσιο της αποστολής της να παρακολουθεί την επικαιρότητα των διεθνών σχέσεων και να προσφέρει στο φοιτητικό και ευρύτερο κοινό ευκαιρίες επιμόρφωσης, διοργανώνει ακαδημαϊκό σεμινάριο με θέμα: «Ανατολική Μεσόγειος: Γεωπολιτική και Ενέργεια υπό το πρίσμα των Διεθνών Σχέσεων». Η θεματική αυτή είναι αναμφίβολα μια από τις πιο επίκαιρες, εν όψει των πρώτων γεωτρήσεων που θα κάνουν μεγάλες εταιρίες κατόπιν των συμφωνιών τους με την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά και λόγω των έντονων ενστάσεων εκ μέρους του τουρκικού κράτους.

“Ανατολική Μεσόγειος: Γεωπολιτική & Ενέργεια υπό το πρίσμα των Διεθνών Σχέσεων”

Το σεμινάριο θα διαρθρωθεί σε 4 κύκλους, οι οποίοι έχουν ως εξής:

Πρώτος κύκλος: “Οι ενεργειακές εξελίξεις και οι πολιτικές Ελλάδας και Κύπρου: οι τριμερείς συμμαχίες με Ισραήλ και Αίγυπτο”

27 Νοεμβρίου 19:00-21:30

– Άγγελος Συρίγος

Αναπληρωτής Καθηγητής του τμήματος Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου

-Εισήγηση από την Ms. Sawsan Hasson, Deputy Chief of Mission of the Embassy of Israel.

Η ανακάλυψη των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στο υπέδαφος της θάλασσας ανοιχτά της Κύπρου εδώ και μερικά χρόνια έχει πυροδοτήσει εξελίξεις οι οποίες έχουν να κάνουν με την ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και τις συμμαχίες που διαμορφώνονται. Παράγοντες που επηρεάζουν τα πράγματα στην περιοχή αυτή είναι οι αντιδράσεις της Τουρκίας στις πρωτοβουλίες της Κύπρου, αλλά και η επιθυμία των κρατών της Ευρώπης για μια εναλλακτική ενεργειακή οδό από αυτή που ξεκινά από τη Ρωσία. Ελλάδα και Κύπρος έχουν επιδιώξει σε αυτό το πλαίσιο τη σύγκλιση των πολιτικών τους με δύο γειτονικά τους κράτη: το Ισραήλ και την Αίγυπτο. Ποια μορφή πήρε αυτή η συνεργασία και τι αποτελέσματα έχει μέχρι σήμερα; Ποιοι είναι οι στόχοι της ελληνικής και κυπριακής εξωτερικής πολιτικής σε σχέση με τις ενεργειακές εξελίξεις; Υπάρχει δυνατότητα συνεργασίας με την Τουρκία και με ποιους όρους; Αυτά και άλλα ζητήματα είναι που θα σχολιαστούν και, ενδεχομένως, θα απαντηθούν.


Δεύτερος κύκλος: “Η ενέργεια ως εργαλείο της τουρκικής επεκτατικής πολιτικής”

4 Δεκεμβρίου 19:00-21:30

– Ιωάννης Μάζης

Καθηγητής & Πρόεδρος του τμήματος Τουρκικών & Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Η Τουρκία επιδιώκει τα τελευταία χρόνια την ανακατανομή της ισχύος υπέρ της στην ευρύτερη Μέση Ανατολή. Ένα από τα μέσα που χρησιμοποιεί είναι η αναβίωση της ισλαμιστικής παράδοσης στο εσωτερικό της. Μια από τις συγκυρίες που εκμεταλλεύεται είναι ο πολύχρονος εμφύλιος πόλεμος στη Συρία, καθώς και η μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους. Παράλληλα, οι σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση φαίνεται να ακροβατούν ανάμεσα σε μια συγκρουσιακή ρητορική και την πραγματιστική ανάγκη συνεργασίας για την επίλυση, ή τουλάχιστον την προσωρινή διευθέτηση του προσφυγικού ζητήματος. Το ζήτημα που τίθεται σε αυτόν τον κύκλο είναι η σχέση των ενεργειακών εξελίξεων με τους στόχους της τουρκικής εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής: ποια είναι η τουρκική ενεργειακή πολιτική και που αποσκοπεί;


Τρίτος κύκλος: “Η θέση των Αραβικών Χωρών στο νέο ενεργειακό περιβάλλον”

11 Δεκεμβρίου 17:00-19:30

– Παρασκευή Κεφαλά

Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Διεθνών Σχέσεων στη Μέση Ανατολή του τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου & Διευθύντρια του Κέντρου Μελέτης Μεσογειακής – Μεσανατολικής Πολιτικής και Πολιτισμού

– Εισήγηση από τον Δρ. Saleh Jallad, Χρηματοοικονομικός Σύμβουλος & Εκδότης

Οκτώ χρόνια μετά το ξέσπασμα της Αραβικής Άνοιξης, οι χώρες του αραβικού κόσμου φαίνεται να ανακτούν σιγά – σιγά τη δύναμη να ασκήσουν τα κυριαρχικά τους δικαιώματα και να διαμορφώσουν τη δική τους πολιτική. Στη Συρία, η κυβέρνηση Άσαντ φαίνεται να έχει αποκατασταθεί ως ο βασικός πόλος εξουσίας στη χώρα. Το Ιράκ βρίσκεται σε μια φάση αναγέννησης, με μεγάλα έργα υποδομών να έχουν ξεκινήσει σε όλη την επικράτειά του. Στην Αίγυπτο, ο πρόεδρος Σίσι έχει καταφέρει να αντιμετωπίσει έως σήμερα τα αντικαθεστωτικά κινήματα και έχει βελτιώσει τις σχέσεις της χώρας του με εκείνες της ευρωπαϊκής ηπείρου. Η Ιορδανία, παρόλο που επλήγη και αυτή από διαδηλώσεις και διεθνείς πιέσεις στο πλαίσιο του Παλαιστινιακού, παραμένει ένας πυλώνας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Οι χώρες της αραβικής χερσονήσου επανέρχονται και εκείνες στο προσκήνιο εν όψει των βελτιωμένων σχέσεών τους με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Ποια είναι η θέση τους στο νέο ενεργειακό χάρτη που διαμορφώνεται; Έχουν τη δύναμη να εκφράσουν τη δική τους πολιτική, και αν το κάνουν, ποια είναι αυτή; Υπάρχουν πιθανά σενάρια συνεργασίας τους με την Ελλάδα και την Κύπρο στα ενεργειακά ζητήματα;


Τέταρτος κύκλος: “Οι Μεγάλες Δυνάμεις στη γεωπολιτική σκακιέρα της Ανατολικής Μεσογείου”

18 Δεκεμβρίου 17:00-19:30

– Χαράλαμπος Παπασωτηρίου

Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών του τμήματος Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου & Διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων

– Εισήγηση από εκπρόσωπο της Πρεσβείας της Ρωσίας (TBC)

Οι ενεργειακές εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο δεν αφήνουν αδιάφορες τις αποκαλούμενες «Μεγάλες Δυνάμεις», δηλαδή κράτη όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, η Ρωσία και η Κίνα. Απεναντίας, καθεμιά από αυτές επιθυμεί να έχει λόγο στα γεγονότα. Το ενδιαφέρον των ΗΠΑ είναι, μεταξύ άλλων, αποτέλεσμα της ανάθεσης από την Κυπριακή Δημοκρατία στην ExxonMobil, μια αμερικανική πολυεθνική εταιρία, της πραγματοποίησης γεωτρήσεων σε θαλάσσια οικόπεδά της. Η Ρωσία, από την άλλη, βλέπει ενδεχομένως ανταγωνιστικά τη διάνοιξη μιας ενεργειακής οδού που θα την παρακάμπτει και θα μειώσει την επιρροή της στην πολιτική των ευρωπαϊκών κρατών. Η Κίνα, τέλος, βλέπει ενδεχομένως φιλικά τη διάνοιξη μιας τέτοιας οδού, εν όψει της επιθυμίας της να εγκαταστήσει ένα νέο «Δρόμο του Μεταξιού». Η συμμετοχή της Ελλάδας στα ενεργειακά εγχειρήματα στην ανατολική Μεσόγειο σίγουρα δεν αφήνει ασυγκίνητο το Πεκίνο, που βλέπει στη χώρα μας μια πύλη εισόδου σε ακόμη περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές. Επιβεβαιώνονται οι παραπάνω προσεγγίσεις ή υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που δεν έχουμε λάβει υπόψη; Είναι απαραίτητα αντιτιθέμενες οι πολιτικές αυτές των Μεγάλων Δυνάμεων; Ποια είναι η θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης;


ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ:

– Ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος. Θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας –

Βήμα 1ο: Συμπλήρωση της παρούσας φόρμας (προθεσμία: 18/11, 23:59).

Βήμα 2ο: Email ενημέρωσης για την πορεία της αίτησης από τη SAFIA προς τον αιτούντα/την αιτούσα, εντός μίας ημέρας από την συμπλήρωση της παρούσας φόρμας.

Βήμα 3ο: Καταβολή του κόστους συμμετοχής στο σεμινάριο, είτε τοις μετρητοίς, είτε μέσω τραπέζης. Οι πληροφορίες θα βρίσκονται στο ενημερωτικό email που θα σταλεί μετά την συμπλήρωση της παρούσας φόρμας.

ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ:

– 20€ για μέλη της SAFIA το ακαδ. έτος 2018-2019*

– 35€ για φοιτητές

– 55€ για το ευρύ κοινό

*οι κάτοχοι ενιαίου πακέτου έως και τις 4 Νοεμβρίου δεν καταβάλλουν κάποιο κόστος.

ΥΛΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ:

Στους συμμετέχοντες θα αποσταλούν οι εισηγήσεις των καθηγητών σε ηλεκτρονική μορφή, μετά το πέρας των τεσσάρων κύκλων.

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ:

Θα δοθεί πιστοποιητικό παρακολούθησης σε όσους παρακολούθησαν τουλάχιστον τρεις εκ των τεσσάρων κύκλων.

ΓΛΩΣΣΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ:

Ελληνική

ΧΩΡΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ:

O χώρος διεξαγωγής των ακαδημαϊκών σεμιναρίων  είναι η κεντρική αίθουσα εκδηλώσεων του Europe Direct: City of Athens στο Σεράφειο (Πειραιώς & Πέτρου Ράλλη).

Ο χώρος βρίσκεται σε απόσταση 8 λεπτών από το σταθμό “Κεραμεικός” της γραμμής 3 του Μετρό. Tτο σημείο εξυπηρετείται από τις γραμμές: 049, Β18, Γ18, 21, 838, 915, 815, Στάση: Κολυμβητήριο. Ο χώρος διαθέτει θέσεις parking.

Μείνετε συντονισμένοι στο Facebook Event του σεμιναρίου!

Workshop - Youth For Israel

Την Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου, είχαμε τη χαρά να φιλοξενήσουμε την οργάνωση Youth For Israel στα γραφεία της SAFIA στο Μοναστηράκι. Στο πλαίσιο ενός δίωρου workshop, οι σαράντα μαθητές είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε μία προσομοίωση με θέμα την ισότητα των φύλων, εκπροσωπώντας Κράτη, ΜΚΟ, Επιχειρήσεις και οργανώσεις από την Κοινωνία των Πολιτών.

Εκτός της προσομοίωσης, η συνάντηση εμπλουτίστηκε με το training εξοικείωσης με την αναπηρία, από τη βραβευμένη ΜΚΟ, Labyrinth of Senses, καθώς και την εξαιρετική παρουσίαση του έργου και των δράσεων της ενημερωτικής φοιτητικής ιστοσελίδας citycampus.gr. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά τους δύο φορείς, καθώς και τα μέλη του Youth For Israel, με τα οποία συμφωνήσαμε πως η συνεργασία μας θα συνεχιστεί και επί μελλοντικών projects, στην Ελλάδα και το Ισραήλ.

Aκαδημαϊκή εκδήλωση με θέμα “Η ελληνική Εξωτερική Πολιτική κατά τη δεκαετία της κρίσης (2008-18) και οι προκλήσεις του μέλλοντος”

Η Student Association For International Affairs βρέθηκε στην ευχάριστη θέση να διοργανώσει ακαδημαϊκή εκδήλωση στις 19 Μαρτίου 2019 με θέμα “Η ελληνική Εξωτερική Πολιτική κατά τη δεκαετία της κρίσης (2008-18) και οι προκλήσεις του μέλλοντος” στο Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα.

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Τέρενς Κουίκ, ενώ τη συζήτηση συντόνισε η έμπειρη δημοσιογράφος, Γιάννα Παπαδάκου.

Οι τρεις θεματικές ενότητες ήταν: «Ελλάδα και το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης», από τον Κώστα Υφαντή (Αναπληρωτή Καθηγητή Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου), «Οι σχέσεις της Ελληνικής Δημοκρατίας με τις Μεγάλες Δυνάμεις του σήμερα», από τον Θάνο Βερέμη (Ομότιμο Καθηγητή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών) και «Η Συμφωνία των Πρεσπών: το εγχείρημα, η επόμενη ημέρα κι ο βαλκανικός περίγυρος», από τον Πέτρο Λιάκουρα (Αναπληρωτή Καθηγητή Διεθνούς Δικαίου του Πανεπιστημίου Πειραιώς).

Ευχαριστούμε θερμά τους συμμετέχοντες, τo Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα για τη φιλοξενία, τα Starbucks που για ακόμη μία φορά παρείχαν καφέ για τους παρευρισκόμενους, καθώς και όλους όσους συνέβαλαν στην πραγματοποίηση της συγκεκριμένης δράσης!