Διοίκηση

Οργανωτική Eπιτροπή

Πρόεδρος

Ορέστης Μάτσας

Ο Ορέστης Μάτσας είναι φοιτητής επί πτυχίω στη σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών, στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Στη SAFIA συμμετέχει ενεργά από το ακ. έτος 2015-2016 μέσα από το Πανελλήνιο Κοινοβούλιο Νέων, τις ερευνητικές ομάδες μελέτης της οργάνωσης, καθώς και ως υπεύθυνος διαχείρισης website κατά την περσινή περίοδο. Το ενδιαφέρον της δραστηριοποίησής του επικεντρώνεται σε θέματα ενέργειας, περιβάλλοντος και αειφόρου ανάπτυξης. Έχει πραγματοποιήσει τη πρακτική του σε συμβουλευτική εταιρεία κατασκευών στο Λονδίνο, στο τμήμα περιβαλλοντικής μελέτης και ενεργειακής βελτιστοποίησης των κτιρίων. Είναι επίσης campus coordinator του Ελληνικού Δικτύου Νέων του ΟΗΕ για τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (Sustainable Development Solutions Network Youth). Φέτος φιλοδοξεί να συνεισφέρει στην ομαλή λειτουργία και περαιτέρω εξέλιξη του σωματείου, καθώς και στη διατήρηση του κύρους και των ιδεωδών που προάγει ο οργανισμός της SAFIA όλα αυτά τα χρόνια.

Αντιπρόεδρος

Αλέξανδρος Ραπακούσιος

Ο Αλέξανδρος Ραπακούσιος είναι τριτοετής φοιτητής του τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Εντάχθηκε στη SAFIA το 2017 με τη συμμετοχή του ως βουλευτής στο 21ο Πανελλήνιο Κοινοβούλιο Νέων, όπου και μελέτησε το ζήτημα του πολιτικού εξτρεμισμού στην Ευρώπη και την Αμερική. Η επαφή του με το συγκεκριμένο θεσμό συνεχίστηκε και στην 22η έκδοση του θεσμού, αυτή τη φορά από τον ρόλο του συντονιστή της επιτροπής “Απαγόρευση των Θρησκευτικών συμβόλων στην Ευρώπη: απόρροια κοσμικού κράτους ή διακρίσεις εις βάρος των θρησκευτικών μειονοτήτων;” η οποία και κατέλαβε τη 2η θέση. Έχει συμμετάσχει σε εγχώρια και ευρωπαϊκά μοντέλα προσομοίωσης, ενώ το ενδιαφέρον του εντοπίζεται, εκτός των διεθνών σχέσεων, στην πολιτική επικοινωνία και τη δημοσιογραφία. Εκλέχθηκε Αντιπρόεδρος της οργάνωσης τον Σεπτέμβριο και προτεραιότητά του αποτελεί ο ορθός συντονισμός μεταξύ των διοικητικών τομέων ούτως ώστε να οδηγήσει συνεπειακά, αφενός στην ποιοτική αναβάθμιση των υπαρχουσών δράσεων της οργάνωσης, αφετέρου στον εμπλουτισμό τους με νέες ιδέες στη βάση της εξωστρέφειας και των συνεργασιών του οργανισμού. Προΐσταται της ομάδας Events Planning & Staff Members.

Γενική Γραμματέας

Αγγελική Πέτσου

Η Αγγελική είναι πεμπτοετής φοιτήτρια του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Η ενασχόληση της με το debate και τη ρητορική ξεκίνησε στα μαθητικά της χρόνια μέσα από ομίλους και αγώνες, ενώ ως φοιτήτρια προπονεί ομάδες αντιλογίας. Ομιλεί άριστα  αγγλικά και γαλλικά και φοιτά στο Goethe Institut, ολοκληρώνοντας τις σπουδές της στην γερμανική γλώσσα. Η πρώτη της επαφή με τη SAFIA ήταν στο επετειακό 20ο Πανελλήνιο Κοινοβούλιο Νέων, στο οποίο συμμετείχε ως βουλευτής στην επιτροπή « Gun Control: Οι διαφορές στη νομοθεσία και στην πρακτική μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Αμερικής. Τα βαθύτερα αίτια.», ενώ την επόμενη χρονιά ήταν μέρος της αποστολής της SAFIA στο Maastricht της Ολλανδίας στην Επιτροπή για το Κλίμα, στο EuroMUN 2017. Το ακαδ. έτος 2017-2018, ως Υπεύθυνη Αποστολών, διοργάνωσε την αποστολή της SAFIA, αποτελούμενη από 28 μέλη, στο European Youth Event 2018, που έλαβε χώρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Τον Σεπτέμβρη του 2018 εκλέχθηκε Γενική Γραμματέας της Οργάνωσης και φιλοδοξεί να συνεισφέρει στην εξέλιξη της SAFIA.

Ταμίας & Υπεύθυνη Fundraising

Αθανασία Νικολαΐδου

Η Νάνσυ είναι τεταρτοετής φοιτήτρια στο τμήμα Πληροφορικής του Ο.Π.Α., ενώ παράλληλα εργάζεται ως μηχανικός δεδομένων. Ήταν μέλος ομάδας MUN/UNESCO και συμμετείχε στις αντίστοιχες προσομοιώσεις  και συνέδρια, μέσω των οποίων ήρθε σε μεγαλύτερη επαφή με το θέμα των διεθνών σχέσεων. Ασχολείται με τον εθελοντισμό ενεργά από το 2018, συμμετέχοντας σε διαφόρους θεσμούς και events, από κοινωνικό μαγείρεμα μέχρι συνέδρια εθνικής εμβέλειας. Έκανε τα πρώτα της βήματα στο κομμάτι των Sponsorships με την συμμετοχή της στην οργανωτική ομάδα τριημέρου  κοινωνικών δράσεων. . Η πρώτη της επαφή με την SAFIA ήταν ως βουλευτής στην επιτροπή «Νεανικές μορφές επιχειρηματικότητας στον 21ο αιώνα» του 22ου ΠΚΝ. Αγαπάει να μένει δραστήρια, να δοκιμάζει νέα πράγματα και το παραγωγικό άγχος είναι πλέον ο σύμμαχός της.

Μέλος & Υπεύθυνη Ερευνητικών Ομάδων

Θεοδώρα – Ηλιάνα Παπαχαραλάμπους

Η Θεοδώρα-Ηλιάνα Παπαχαραλάμπους είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής Αθηνών και μεταπτυχιακή φοιτήτρια του ιδίου πανεπιστημίου στο αντικείμενο ‘Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο’. Απασχολείται ως ασκούμενη δικηγόρος στο Νομικό Τμήμα της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος. Ομιλεί άριστα τέσσερις ξένες γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά, ισπανικά και ιταλικά), ενώ διαθέτει γνώσεις ρωσικών και ρουμανικών. Η διαμονή της στο Παρίσι και στη Νάπολη με το πρόγραμμα κινητικότητας φοιτητών Erasmus+ αποτελεί εφαλτήριο για να μάθει περισσότερες μελλοντικά. Έχει παρακολουθήσει πληθώρα σεμιναρίων και συνεδρίων, κυρίως διεθνούς και ευρωπαϊκής θεματολογίας, καθώς και έχει συμμετάσχει σε μεγάλο αριθμό προσομοιώσεων. Το ενδιαφέρον της για το διεθνές δίκαιο εμφαίνεται και από τη συμμετοχή της σε δύο εικονικές δίκες ως μέλους της ομάδας της σχολής της και ως προπονήτριας, Επιπροσθέτως, έχει κάνει πρακτική άσκηση στο ΥΠΕΞ, στη δικηγορική εταιρία POP & Partners και στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Είναι εθελόντρια, αγαπάει τα βιβλία και τα ταξίδια. Συνηθίζει να επαναλαμβάνει τη φράση «Στη ζωή δεν υπάρχει ‘δε μπορώ’, υπάρχει μονάχα ‘δε θέλω’» και προσπαθεί να την εφαρμόζει.


Επιτροπή Υπευθύνων Προγραμμάτων

Υπεύθυνοι Συνεργασιών & Αποστολών

Ροδάνθη Βιολάκη & Μάνος Μπενόπουλος 

Η Βιολάκη Ροδάνθη ειναι προπτυχιακή φοιτήτρια στο τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών σπουδών. Παράλληλα, έχει ολοκληρώσει ένα εξάμηνο φοίτησης στη Γαλλία μέσω του προγράμματος Erasmus, στο Μπορντό, το οποίο αποτέλεσε για εκείνη μια μοναδική εμπειρία. Στα ακαδημαϊκά της ενδιαφέρονται εντάσσονται οι προσομοιώσεις διεθνών και περιφερειακών οργανισμών, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, καθώς και η αρθρογραφία σε θεματολογία σχετική με τα ανθρώπινα δικαιώματα και την κοινωνία. Στη διάρκεια των φοιτητικών της χρόνων, έχει λάβει μέρος σε ανταλλαγές φοιτητών στο πλαίσιο των youth exchanges υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα οποία έχουν ως κεντρικό άξονα καίρια κοινωνικά ζητήματα που απασχολούν τη διεθνή κοινότητα. Επίσης, την ενδιαφέρει η  έρευνα, ενώ ασχολείται ενεργά με εθελοντικές δράσεις Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, όπως η ΜΕΤΑδραση, το Sustainable Development Solution Network Youth.

Ο Μάνος Μπενόπουλος είναι φοιτητής επί πτυχίω στο τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου και απόφοιτος του Λεοντείου Λυκείου Νέας Σμύρνης. Εντάχθηκε ενεργά στη SAFIA, το 2017,  ως βουλευτής στο 21ο Πανελλήνιο Κοινοβούλιο Νέων, στην επιτροπή “Η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ μετά την εκλογή του Donald Trump: οι σχέσεις με Ρωσία και Κίνα”,  η οποία έλαβε την 2η θέση. Το ακαδημαικό έτος 2017-2018 συμμετείχε ως ερευνητής στην ερευνητική ομάδα της SAFIA “Oικονομικές Δυναμικές” αναλύοντας το “φαινόμενο” Κίνα αλλά και ως ερευνητής στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων (ΙΔΙΣ) στην ομάδα για τα κράτη BRICS και την κυβερνοασφάλεια. Έλαβε μέρος στο 22ο Πανελλήνιο Κοινοβούλιο Νέων στην επιτροπή ” ΗΠΑ – Βόρεια Κορέα: Στη δαμόκλειο σπάθη ενός πυρηνικού πολέμου;”. Έχει αρθρογραφήσει στη Power Politics,  στο Κήρυκο Λίθο, στον Όμιλο Διεθνών και Ευρωπαϊκών Θεμάτων και στο My Orama.gr. Έχει εργαστεί ως ασκούμενος στο Υπουργείο Εξωτερικών ενώ αυτή την περίοδο πραγματοποιεί πρακτική άσκηση στην Πρεσβεία της Ελλάδος στο Λονδίνο.  Ομιλεί αγγλικά, γαλλικά και ιταλικά.

Υπεύθυνη Προώθησης

Χρύσα Σίμου

Η Χρύσα Σίμου είναι φοιτήτρια στο τέταρτο έτος στο Πάντειο Πανεπιστήμιο στο τμήμα Διεθνών Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών. Η ενασχόληση της με τη SAFIA ξεκίνησε ως πρωτοετής στο 20ο Πανελλήνιο Κοινοβούλιο Νέων ως βουλευτής. Από τότε μέχρι σήμερα προσπάθησε να συμμετέχει σε όσο το δυνατόν περισσότερες δράσεις της SAFIA, καθώς η γνώση, οι εμπειρίες αλλά και οι άνθρωποι που γνώρισε της δημιούργησαν την επιθυμία να ασχοληθεί πιο συστηματικά και να αξιοποιήσει τα όσα έχει αποκομίσει. Μέσα από τη νέα χρονιά θα προσπαθεί να συνεχιστεί το έργο της Safia, να εξελίξει όσα μπορεί και να συνεργαστεί αποτελεσματικά και υπεύθυνα.

Υπεύθυνος Projects

Ευάγγελος Σταματίου

Ο Βαγγέλης Σταματίου είναι 22 ετών. Σπουδάζει στη Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Αυτή την περίοδο πραγματοποιεί πρακτική άσκηση στην Τράπεζα της Ελλάδος. Στο παρελθόν, έχει εργαστεί στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, έχει πραγματοποιήσει πρακτική άσκηση στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και έχει διατελέσει μέλος της συντακτικής επιτροπής των Εφαρμογών Δημοσίου Δικαίου. Έγινε μέλος της SAFIA το 2015, ενώ συμμετείχε για πρώτη φορά σε Πανελλήνιο Κοινοβούλιο Νέων (ΠΚΝ) στην επετειακή 20ή διοργάνωση του 2016, ως βουλευτής της επιτροπής με θέμα τα πυρηνικά του Ιράν. Για δεύτερη φορά συμμετείχε σε ΠΚΝ την επόμενη χρονιά, στο 21ο του 2017, ως βουλευτής της επιτροπής με θέμα το φαινόμενο της τρομοκρατίας. Παράλληλα, το ακαδημαϊκό έτος 2016 – 2017 διετέλεσε μέλος της Ερευνητικής Ομάδας της SAFIA, και πιο συγκεκριμένα της ερευνητικής υποομάδας με θεματική τη Μέση Ανατολή, στο πλαίσιο της οποίας ειδικεύτηκε σε θέματα σχετικά με την αραβοϊσραηλινή διένεξη και τα πυρηνικά του Ιράν. Η συμμετοχή του στην ομάδα είχε σαν αποτέλεσμα τέσσερις δημοσιεύσεις μου στο The Safia Blog, μία κριτική μετάφραση και τρεις πρωτότυπες αναλύσεις, δύο εκ των οποίων αφορούσαν τα πυρηνικά του Ιράν και μία το νομικό καθεστώς των ανιθαγενών. Ομιλεί τρεις ξένες γλώσσες: άριστα την αγγλική και τη γαλλική και πολύ καλά τη γερμανική.


Συμβουλευτική Επιτροπή

Αλέξανδρος – Ορφέας Δαμανάκης

Έχοντας ολοκληρώσει ένα κύκλο στην πορεία του στη SAFIA, όντας το περσινό ακαδημαϊκό έτος Γενικός Γραμματέας και Υπεύθυνος της Ερευνητικής Ομάδας, φέτος ξεκινά ένα νέο κύκλο δράσης στο πλαίσιο της οργάνωσης ως Επιστημονικός Σύμβουλος της Διοίκησης. Ορμώμενος από τις αρχές του εθελοντισμού και της αντικειμενικής έρευνας επιδιώκει νέες πρωτοβουλίες και περαιτέρω εξειδίκευση των ακαδημαϊκών του ενδιαφερόντων αντίστοιχα. Το πτυχίο του στις Διεθνείς Σχέσεις θα είναι η αφορμή για τη μελλοντική σπουδή στον τομέα των Στρατηγικών Σπουδών. Τέλος στη SAFIA κατά το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019 ευελπιστεί να συνδράμει στο Ακαδημαϊκό Τμήμα και στο Τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού.

Σάββας Θεουλάκης

Ο Σάββας Θεουλάκης είναι φοιτητής στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Γνώρισε τη SAFIA στο 21ο Πανελλήνιο Κοινοβούλιο Νέων, όπου συμμετείχε ως βουλευτής στην επιτροπή “Η κρίση στη Βενεζουέλα: συνέπειες ενός ιδιόμορφου κοινωνικού και οικονομικού καθεστώτος”, ενώ πέρσι είχε την τιμή να συμμετέχει σε μία σειρά δράσεων και πρωτοβουλιών της οργάνωσης. Όσον αφορά στο ακαδημαϊκό πεδίο, εξετάζει υποκινούμενος από μία αστείρευτη περιέργεια θεωρίες, γεγονότα, ιδεολογικές δομές και συμπεριφορές, μακροσκοπικά αλλά και μικροσκοπικά, υπό το πρίσμα του επιστημονικού πλουραλισμού και μίας λελογισμένα σκεπτικιστικής προδιάθεσης. Λατρεύει τη φιλοσοφία ως μετουσίωση της ανθρώπινης Έγνοιας και την ποίηση ως λόγο “διηθημένο” στην πιο ισχυρή μορφή του. Ταξιδεύει συχνά και προσπαθεί να διατηρεί μία θετική οπτική στα γεγονότα. Τέλος, υπήρξε σπουδαστής κλασικής μουσικής επί μία δεκαετία, ενώ πλέον ασχολείται ενεργά με τον εθελοντισμό, την ηλεκτρική κιθάρα (μέσω του συγκροτήματος που είναι σίγουρος ότι θα βρει στο εγγύς μέλλον), καθώς και την (αμφιβόλου ποιότητας) ταξιδιωτική κινηματογράφηση.

Δημήτρης Σκαφτούρος

Ο Δημήτρης Σκαφτούρος είναι τεταρτοετής φοιτητής στο τμήμα της Νομικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Η ενασχόλησή του με την S.A.F.I.A. ξεκίνησε στο πρώτο έτος με την αφορμή του 20ου Πανελληνίου Κοινοβούλιο Νέων στο οποίο συμμετείχε με την επιτροπή του κοινωνικού κράτους. Εν συνεχεία εξελέγη σε διοικητική θέση ως διαχειριστής του Site και του Blog του σωματείου. Με την θέση αυτή, κατάφερε να έρθει σε επαφή πιο ενεργά με την επιστημονική έρευνα, ένα από τα πιο θεμελιώδη στοιχεία της πορείας του σωματείου. Στο 21ο Πανελλήνιο Κοινοβούλιο Νέων συμμετείχε ως συντονιστής της επιτροπής ” Πολιτικός εξτρεμισμός σε Ευρώπη και Αμερική τον 21ο αιώνα” η οποία και διακρίθηκε ως καλύτερη. Κατά το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018 ανέλαβε την Προεδρία της διοίκησης του σωματείου και συνέβαλε στη διοργάνωση πολλών ημερίδων, διημερίδων και του Πανελληνίου Κοινοβουλίου Νέων, το οποίο αποτελεί την κορωνίδα των εκδηλώσεων του σωματείου. Περαιτέρω, ασχολήθηκε με τον οικονομικό και νομικό εξορθολογισμό του σωματείου αλλά και την εκπροσώπησή του σε διάφορα συνέδρια της Ελλάδας. Φιλοδοξία του είναι να συνεχίσει το πρωτοπόρο έργο της η SAFIA και να διευρύνει το φοιτητικό κοινό στο οποίο απευθύνεται. Επιπλέον, έχει ως βασικό στόχο τη διεύρυνση των συνεργασιών που έχουν ήδη δομηθεί αλλά και τη δημιουργία νέων επικοινωνιών με φορείς, θεσμούς και οργανισμούς.


Η τρέχουσα Διοίκηση εκλέχθηκε στη τακτική Γενική Συνέλευση για το 2018, που έλαβε χώρα την Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου, στα γραφεία της Οργάνωσης.