23ο Πανελλήνιο Κοινοβούλιο Νέων

Η 23η έκδοση της μακροβιότερης φοιτητικής προσομοίωσης στην Αθήνα επιστρέφει στις 27-31 Μαρτίου 2019. Η κορωνίδα των δράσεων της SAFIA, που στην πορεία της μετρά πάνω από 200 εξεταζόμενα θέματα διεθνολογικού χαρακτήρα και συμμετοχή 2.500 φοιτητών, επανέρχεται ανανεωμένη και όπως κάθε χρόνο, έτοιμη να τιμήσει τους τέσσερις βασικούς πυλώνες της: κοινοβουλευτισμός, έρευνα, ομαδικότητα και συνεργασία.

Το 23ο Πανελλήνιο Κοινοβούλιο Νέων τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκοπίου Παυλοπούλου, ενώ τυγχάνει επίσης, της τιμητικής υποστήριξης του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της Ελλάδας.

Αν θες να συμμετέχεις για πρώτη φορά στο Πανελλήνιο Κοινοβούλιο Νέων, μπορείς να μάθεις περισσότερα για το Θεσμό εδώ.

Οι δέκα επιτροπές του 23ου Πανελλήνιου Κοινοβουλίου είναι οι ακόλουθες:

Συμφωνία των Πρεσπών: όχημα για την ευρωατλαντική πορεία των Δυτικών Βαλκανίων;

Η πρόσφατη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και πΓΔΜ, δημιουργεί εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων. Η ευρωατλαντική τους πορεία, τίθεται στο μικροσκόπιο: ποιες οι άμεσες και έμμεσες συνέπειες και επιρροές της Συμφωνίας στα υπόλοιπα κράτη της περιοχής; Αποτελεί εν τέλει το όχημα για την εισχώρησή τους στα ευρωπαϊκά και διεθνή όργανα;

Το τίμημα για την αποκάλυψη της αλήθειας: οι δολοφονίες των δημοσιογράφων στο επίκεντρο

Το 2018 ήταν η πιο επικίνδυνη χρονιά για τη ζωή των δημοσιογράφων παγκοσμίως. Οι δολοφονίες διαδέχθηκαν η μία την άλλη, ενώ δεν αναμένεται κάποια σοβαρή αλλαγή και για το έτος 2019. Ποιο είναι το τίμημα για την αποκάλυψη της αλήθειας; Υπάρχει τρόπος για να προστατευθούν;

Τριάντα χρόνια από την πτώση του Τείχους: η αρχή του τέλους για τον υπαρκτό σοσιαλισμό

Το 2019 αποτελεί τη 30η επέτειο από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, καθώς και το τέλος του Ψυχρού πολέμου. Και τα δύο γεγονότα αποτέλεσαν τα άμεσα σημάδια από το φαινόμενο που ολοκληρώθηκε το 1991: την αρχή του τέλους για τον υπαρκτό σοσιαλισμό. Η επιτροπή θα κληθεί να θέσει υπό έρευνα ένα από τα πιο κομβικά χρονικά σημεία στη λεγόμενη μάχη των Ιδεολογιών.

Τέταρτη βιομηχανική επανάσταση: Τεχνητή Νοημοσύνη ως πανάκεια ή εν δυνάμει όπλο καταστροφής;

Όταν λέμε ότι η τεχνολογία οδηγεί και διαμορφώνει το μέλλον του αύριο, εννοούμε ότι η τεχνολογία έχει απαράβλεπτα αποτελέσματα στον καθημερινό τρόπο ζωής μας. Με την τεχνητή νοημοσύνη, η επιτυχία και η αποτυχία είναι οι ίδιες πλευρές, του  ίδιου νομίσματος. Ποιοι όμως οι κίνδυνοι που απορρέουν από την επανάπαυση στην τεχνητή νοημοσύνη; Η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση είναι εδώ: είμαστε όμως σε θέση να τη διαχειριστούμε;

Πακιστάν: Εθνοτικό Μωσαϊκό και Εξωτερική Πολιτική

Η επιτροπή θα εξετάσει τις εθνικές/εθνοτικές ομάδες στο Πακιστάν, τον ρόλος τους, τη δομή τους και τη θέση τους απέναντι στην κεντρική κυβέρνηση αλλά και αντίστροφα, τα αποσχιστικά κινήματα, τα επεισόδια βίας και έντονης ρήξης καθώς και το κεφάλαιο της τρομοκρατίας στη χώρα. Στο επίκεντρο θα βρεθούν οι εξωτερικές σχέσεις του Πακιστάν, ιδίως με της ΗΠΑ, καθώς και τα πεδία της σημερινής σύγκρουσης.

Αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού: Βιωσιμότητα διατροφικών και ενεργειακών αναγκών

Μέχρι το 2100 ο παγκόσμιος πληθυσμός αναμένεται να φτάσει τα 11,2 δις. Δεδομένης της κατάστασης στην οποία διαβιεί το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού στις αναπτυσσόμενες χώρες και δεδομένου του δικαιώματός τους για αναβάθμιση της ποιότητας ζωής τους πόσο βιώσιμο για το περιβάλλον και τον πλανήτη είναι το δυτικό μοντέλο τρόπου ζωής;

Ο νέος Δρόμος του Μεταξιού: επιρροή made in China στην Ευρώπη

Η Κίνα, ως υπερδύναμη του παρόντος και όχι πλέον του μέλλοντος, αποτελεί κύριο πυλώνα του διεθνούς συστήματος. Στην επιτροπή θα αναλυθεί η διείσδυση της στη γηραιά ήπειρο μέσω των επενδύσεων και των γενικότερων πολιτικοοικονομικών της επιρροών. Οι σχέσεις Ε.Ε.-Κίνας και πώς αυτές ενδέχεται να διαμορφωθούν στη διάρκεια της προεδρίας Trump. Ποια μερίδα στην Ευρώπη υποστηρίζει τη σύσφιξη των σχέσεων με τη Κίνα και ποια όχι;

Οίκοι Αξιολόγησης και η επίδραση τους στις χρηματοπιστωτικές κρίσεις: σύγκρουση συμφερόντων ή χείρα σωτηρίας;

Οι Οίκοι Αξιολόγησης Πιστοληπτικής Ικανότητας κατέχουν έναν κομβικό ρόλο στις παγκόσμιες αγορές χρέους, στην αξιολόγηση και διαβάθμιση του κινδύνου τόσο των χρηματοοικονομικών προϊόντων όσο και της πιστοληπτικής ικανότητας ενός οικονομικού οργανισμού. Ωστόσο, έχει παρατηρηθεί ότι οι αρνητικές τους κρίσεις για την πιστοληπτική ικανότητα ορισμένων χωρών ευθύνονται για τις λεγόμενες κρίσεις χρέους και είναι ικανές να οξύνουν την κατάσταση. Μήπως η αποτελεσματικότερη λειτουργία των οίκων αξιολόγησης έγκειται στην αλλαγή του συστήματος εποπτείας τους ώστε να αποφευχθεί η σύγκρουση συμφερόντων; Μήπως είναι αναγκαία η δημιουργία ενός ενιαίου παγκόσμιου πλαισίου εποπτείας των οίκων αξιολόγησης;

Global Britain: νέο δόγμα εξωτερικής πολιτικής του Ηνωμένου Βασιλείου

Στο επίκεντρο τίθεται η νέα στρατηγική που θα ακολουθήσει το Foreign Affairs μετά την εν δυνάμει έξοδο από την Ε.Ε. Οι εμπορικές συμμαχίες με τρίτες χώρες, η σύζευξη με τις ΗΠΑ, η σχέση με τους – πρώην -πλέον εταίρους στην Ε.Ε. Θα επιστρέψει άραγε η Βρετανία στις παλιές αποικιακές τακτικές βασιζόμενοι στην ενίσχυση των σχέσεων με τις πάλαι ποτέ αποικίες της;

Το προφίλ των ηγετών ανά τον κόσμο: έχουν οι λαοί τους ηγέτες που τους αξίζουν;

Ο Βρετανός πολιτικός Sir Winston Churchill είναι ο άνθρωπος στον οποίο αποδίδεται η ρήση: «Οι λαοί έχουν τους ηγέτες που τους αξίζουν». Αντικείμενο της επιτροπής θα είναι να εξετάσει κατά πόσο αυτή η ρήση μπορεί να θεωρηθεί δικαιολογημένη στις μέρες μας. Η παρουσίαση του προφίλ μερικών σύγχρονων ηγετών που θεωρούνται σημαντικοί, είτε επειδή βρίσκονται στο τιμόνι μιας μεγάλης χώρας, είτε επειδή το έργο τους δικαιολογεί να θεωρούνται αυτοί ως τέτοιοι αλλά και η έρευνα για το ποια χαρακτηριστικά είναι αυτά που αναδεικνύουν μια προσωπικότητα σε ηγέτη.

To θέμα της Ειδικής Επιτροπής είναι:

Ευρωεκλογές 2019: Η νέα ταυτότητα της Ένωσης υπό διαμόρφωση

Αναμφισβήτητα, οι ευρωεκλογές μεταβάλλουν τους πολιτικούς συσχετισμούς και την κοινωνική πραγματικότητα εντός της Ένωσης. Η υπό διαμόρφωση ταυτότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετεκλογικά,  καλείται να αντιμετωπίσεις την άνοδο της ακροδεξιάς, την οικονομική δυσπραγία και τις υφιστάμενες κοινωνικές αντιδράσεις των κρατών μέλλων. Η  ατζέντα του νέου ιδεολογικοπολιτικά Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποσκοπεί στην άμβλυνση των παραπάνω προκλήσεων, απατώντας στο δίλημμα για την ενίσχυση ή όχι του ευρωπαϊκού προσανατολισμού.

Αν είσαι μεταξύ 18-28 ετών και ενδιαφέρεσαι να είσαι ένας/μία από εκείνους που θα στελεχώσουν τις δύο ομάδες, σε προσκαλούμε να συμπληρώσεις την αίτηση. Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής είναι η Κυριακή, 17 Φεβρουαρίου και ώρα 23:59. Για την πορεία της αίτησής σου θα ενημερωθείς έως και τις 20 Φεβρουαρίου.

Staff Members

Η ομάδα των Staff Members αναλαμβάνει πρακτικά ζητήματα που μπορεί να προκύψουν τις ημέρες πριν αλλά και κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου. Ενδεικτικά, τα μέλη της ομάδας θα αναλάβουν εξ ολοκλήρου το registration, τη διανομή του υλικού καθώς και την υλικοτεχνική υποστήριξη του Συνεδρίου. Αν ενδιαφέρεσαι να αποτελέσεις κομμάτι της συγκεκριμένης ομάδας, συμπλήρωσε την αίτηση.

Κόστος συμμετοχής Staff members

Οι αιτούντες για την ομάδα των Staff Members έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν στο θεσμό, δίχως κάποιο κόστος. Ωστόσο, σε περίπτωση που επιθυμούν την απόκτηση της ιδιότητας μέλους της SAFIA για το ακαδημαϊκό έτος 2018-19, το κόστος συμμετοχής ανέρχεται σε 15€, που συνεπάγεται την απόκτηση του μεμονωμένου πακέτου, είτε 35€, εάν επιθυμούν, εκτός της ιδιότητας μέλους και την απόκτηση του ενιαίου πακέτου. (εξ: ήδη κάτοχοι ενιαίου πακέτου για τους οποίους δεν προβλέπεται κάποιο κόστος συμμετοχής). Στο ποσό, συμπεριλαμβάνονται coffee breaks, light lunches, γεύματα καθώς και η μεταφορά από το Σταθμό Νομισματοκοπείο (Μετρό – Γραμμή 3) έως τις εγκαταστάσεις του Deree, το Σάββατο 30.03, τελευταία μέρα των εργασιών.

Press Editors

Το Press Team θα αποτελείται από τους Press Editors, οι οποίοι θα αναλάβουν την δημοσιογραφική κάλυψη του Συνεδρίου. Θα είναι υπεύθυνοι για τη λήψη φωτογραφιών καθώς και για τη δημιουργία υλικού για τα social media, είτε αυτό πρόκειται για Post στα social media της Οργάνωσης, είτε για Blog Post ή προωθητικό video. Παράλληλα, θα καταγράφουν την πρόοδο της κάθε Επιτροπής, μέσω συνεντεύξεων των Βουλευτών και Συντονιστών. Αν ενδιαφέρεσαι να αποτελέσεις κομμάτι της συγκεκριμένης ομάδας, συμπλήρωσε την αίτηση.

Κόστος συμμετοχής Press Editors

Οι αιτούντες για την ομάδα των Press Editors έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν μεταξύ του μεμονωμένου πακέτου συμμετοχής στο 23ο ΠΚΝ, το οποίο ανέρχεται σε 15€, είτε του ενιαίου πακέτου, που ανέρχεται σε 35€ (εξ: ήδη κάτοχοι ενιαίου πακέτου για τους οποίους δεν προβλέπεται κάποιο κόστος συμμετοχής). Σημειώνεται πως και στις δύο περιπτώσεις, περιλαμβάνεται η απόκτηση της ιδιότητας μέλους της SAFIA. Στο ποσό, συμπεριλαμβάνονται coffee breaks, light lunches, γεύματα καθώς και η μεταφορά από το Σταθμό Νομισματοκοπείο (Μετρό – Γραμμή 3) έως τις εγκαταστάσεις του Deree, το Σάββατο 30.03, τελευταία μέρα των εργασιών.

Διαδικασία καταβολής του κόστους συμμετοχής

Αφότου λάβουν το e-mail αποδοχής, έως και τις 20 Φεβρουαρίου, οι staff members/press editors καλούνται να οριστικοποιήσουν τη συμμετοχή τους μέσω της καταβολής του κόστους συμμετοχής είτε μέσω επίσκεψης στο γραφείο της SAFIA (Αιόλου 42-44, Αθήνα), είτε μέσω ηλεκτρονικής κατάθεσης στον τραπεζικό λογαριασμό της οργάνωσης.


Χώροι Συνεδρίου

Οι τελετές έναρξης και λήξης θα φιλοξενηθούν στην Αίθουσα Συνεδρίων του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης, ενώ οι 3 ημέρες των εργασιών των Επιτροπών του 23ου ΠΚΝ θα λάβουν χώρα στις εγκαταστάσεις του ALBA (1η & 2η ημέρα) και του Deree – The American College of Greece (3η ημέρα).

Συμμετοχή ως Βουλευτής

Αν είσαι μεταξύ 18-28 ετών και ενδιαφέρεσαι να είσαι ένας/μία από τους 120 βουλευτές που θα απαρτίσουν το 23ο Πανελλήνιο Κοινοβούλιο Νέων, συμπλήρωσε την αίτηση που θα βρεις εδώ

Κόστος συμμετοχής ως Βουλευτής

Το κόστος συμμετοχής ανέρχεται σε 30€ για μη μέλη SAFIA και 15€ για μέλη της SAFIA το ακαδημαϊκό έτος 2018-19 (εξ: κάτοχοι ενιαίου πακέτου για τους οποίους δεν προβλέπεται κάποιο κόστος συμμετοχής). Στο ποσό, συμπεριλαμβάνονται coffee breaks, light lunches, γεύματα, το υλικό των συμμετεχόντων καθώς και η μεταφορά από το Σταθμό Νομισματοκοπείο (Μετρό – Γραμμή 3) έως τις εγκαταστάσεις του Deree, το Σάββατο 30.03, τελευταία ημέρα των εργασιών.

Διαδικασία καταβολής του κόστους συμμετοχής

Αφότου λάβουν το e-mail αποδοχής, οι συμμετέχοντες καλούνται να οριστικοποιήσουν τη συμμετοχή τους μέσω της καταβολής του κόστους συμμετοχής, οι βουλευτές στο διάστημα 16.01 – 26.01 και οι συντονιστές μεταξύ 20.12 – 31.12, είτε μέσω επίσκεψης στο γραφείο της SAFIA (Αιόλου 42-44, Αθήνα), είτε μέσω ηλεκτρονικής κατάθεσης στον τραπεζικό λογαριασμό της οργάνωσης. Περισσότερες πληροφορίες θα αποσταλούν στους τελικούς συμμετέχοντες.

Μείνε συντονισμένος στα social media της οργάνωσης!

Έχεις κάποια απορία; Μη διστάσεις να επικοινωνήσεις μαζί μας στο infosafia@gmail.com