«Η ιστορία και το μέλλον του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν»

Η εκδήλωση-ημερίδα ακαδημαϊκού ενδιαφέροντος, με θέμα: «Η ιστορία και το μέλλον του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν», σε συνδιοργάνωση SAFIA-UN SDSN GREECE YOUTH, στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία.

Ευχαριστούμε όλους τους παρευρισκόμενους, που διασφάλισαν με την παρουσία τους την επιτυχία της εκδήλωσης.

*Στο τέλος παρατίθεται φωτογραφικό υλικό

—————————————————————————————————————————————–

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στις 21 Δεκεμβρίου, στην Κοσμητεία της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΕΚΠΑ – Αίθουσα Παπαρηγοπούλου (Σόλωνος 57, 1ος όροφος).

Μετά από την απομάκρυνση από τις σφαίρες επιρροής της Ρωσίας και της Βρετανίας, το αυτόνομο πλέον Ιράν λόγω της γεωπολιτικής του σημασίας και της στρατηγικής του θέσης παραμένει στο προσκήνιο. Ο κύριος παράγοντας όμως που το αναδεικνύει ως έναν από τους παίκτες στη Μέση Ανατολή δεν είναι κανείς άλλος παρά η ανακοίνωση της έναρξης τη δεκαετία του 1950 και η σταδιακή υλοποίηση μέχρι και στις μέρες μας του πυρηνικού προγράμματός του. Από τα μέσα του 20ου αιώνα λόγω αυτού έχουν επιβληθεί κυρώσεις, έχουν διακοπεί διπλωματικές σχέσεις και έχουν πυροδοτηθεί έριδες, με το θεοκρατικό καθεστώς του Ιράν να μένει πάντα στο στόχαστρο της διεθνούς σκηνής. Όλα αυτά οδήγησαν τόσο τη Δύση, όσο και τις γειτονικές αραβικές χώρες να αντιμετωπίζουν το κράτος του Ιράν με δυσπιστία. Παρ’ όλα αυτά οι απειλές για την σχεδίαση πυρηνικού προγράμματος εκ μέρους άλλων χωρών αλλά και η τρέχουσα κατάσταση στην εύφορη ημισέληνο έχουν καταστήσει πιο επίκαιρη από ποτέ την ιστορική ανασκόπηση της περίπτωσής του. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, μπορεί κανείς να αντιληφθεί τη μεταβλητή γεωμετρία των διεθνών σχέσεων και να προβλέψει τη ροή τους με γνώμονα την έκβαση του πυρηνικού προγράμματος.

Το αναλυτικό πρόγραμμα της εκδήλωσης θα αναρτηθεί προσεχώς εδώ.

—————————————————————————————————————————————–

Φωτογραφικό Υλικό:

 

Comments are closed.