Εκδηλώσεις

Στο πλαίσιο των δράσεων της SAFIA, οργανώνονται καθ’όλη τη διάρκεια τις χρονιάς ποικίλες εκδηλώσεις και ομιλίες για διάφορα θέματα της επικαιρότητας. Σε αυτά δίνεται η ευκαιρία στους παρευρισκόμενους να παρακολουθήσουν αναλύσεις των θέματων από καθηγητές και διδάκτορες καθώς και να θέσουν τα δικά τους ερωτήματα ή και παρατηρήσεις σχετικά με το θέμα που παρουσιάζεται. Κατ’ αυτόν τον τρόπο εξάγωνται χρήσιμα συμπεράσματα τα οποία μπορούν να οδηγήσουν σε περαιτέρω προβληματισμούς

Για το ακαδ. έτος 2017-2018:

 

«Η ιστορία και το μέλλον του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν»

Η εκδήλωση-ημερίδα ακαδημαϊκού ενδιαφέροντος, με θέμα: «Η ιστορία και το μέλλον του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν», σε συνδιοργάνωση SAFIA-UN SDSN GREECE YOUTH, στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία.

Ευχαριστούμε όλους τους παρευρισκόμενους, που διασφάλισαν με την παρουσία τους την επιτυχία της εκδήλωσης.

*Στο τέλος παρατίθεται φωτογραφικό υλικό

—————————————————————————————————————————————–

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στις 21 Δεκεμβρίου, στην Κοσμητεία της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΕΚΠΑ – Αίθουσα Παπαρηγοπούλου (Σόλωνος 57, 1ος όροφος).

Μετά από την απομάκρυνση από τις σφαίρες επιρροής της Ρωσίας και της Βρετανίας, το αυτόνομο πλέον Ιράν λόγω της γεωπολιτικής του σημασίας και της στρατηγικής του θέσης παραμένει στο προσκήνιο. Ο κύριος παράγοντας όμως που το αναδεικνύει ως έναν από τους παίκτες στη Μέση Ανατολή δεν είναι κανείς άλλος παρά η ανακοίνωση της έναρξης τη δεκαετία του 1950 και η σταδιακή υλοποίηση μέχρι και στις μέρες μας του πυρηνικού προγράμματός του. Από τα μέσα του 20ου αιώνα λόγω αυτού έχουν επιβληθεί κυρώσεις, έχουν διακοπεί διπλωματικές σχέσεις και έχουν πυροδοτηθεί έριδες, με το θεοκρατικό καθεστώς του Ιράν να μένει πάντα στο στόχαστρο της διεθνούς σκηνής. Όλα αυτά οδήγησαν τόσο τη Δύση, όσο και τις γειτονικές αραβικές χώρες να αντιμετωπίζουν το κράτος του Ιράν με δυσπιστία. Παρ’ όλα αυτά οι απειλές για την σχεδίαση πυρηνικού προγράμματος εκ μέρους άλλων χωρών αλλά και η τρέχουσα κατάσταση στην εύφορη ημισέληνο έχουν καταστήσει πιο επίκαιρη από ποτέ την ιστορική ανασκόπηση της περίπτωσής του. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, μπορεί κανείς να αντιληφθεί τη μεταβλητή γεωμετρία των διεθνών σχέσεων και να προβλέψει τη ροή τους με γνώμονα την έκβαση του πυρηνικού προγράμματος.

Το αναλυτικό πρόγραμμα της εκδήλωσης θα αναρτηθεί προσεχώς εδώ.

—————————————————————————————————————————————–

Φωτογραφικό Υλικό:

«Συλλογικές Ταυτότητες, Αυτοδιάθεση και Κινήματα Ανεξαρτησίας στην Ευρώπη του 21ου αιώνα»

Η εκδήλωση-ημερίδα ακαδημαϊκού ενδιαφέροντος, με θέμα: «Συλλογικές Ταυτότητες, Αυτοδιάθεση και Κινήματα Ανεξαρτησίας στην Ευρώπη του 21ου αιώνα» που που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2018 και ώρα 11:00 π.μ. στο Αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία.

Το πρόγραμμα της ημερίδας, αποτελείτο εξ’ ολοκλήρου από ακαδημαϊκούς και περιελάμβανε δύο συνεδρίες καθώς και έναν κεντρικό ομιλητή. Η εκδήλωση ξεκίνησε στις 11:00 π.μ. με τις εγγραφές και ολοκληρώνεται περίπου στις 5:00 μ.μ. με τις ερωτο-απαντήσεις επί της εισήγησης του κεντρικού ομιλητή. Τα πιστοποιητικά παρακολούθησης εστάλησαν ηλεκτρονικά στους συμμετέχοντες.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους ομιλητές και τις εισηγήσεις τους μπορείτε θα βρείτε στον σύνδεσμο της εκδήλωσης στο Facebook. 

 

Πρόγραμμα εκδήλωσης

1st Athens Social Sciences Forum

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε το πρώτο Forum Κοινωνικών Επιστημών(1st Athens Social Sciences Forum) της SAFIA  σε συνεργασία με το Sociology Society of Deree – The American College of Greece, το οποίο έλαβε χώρα στις εγκαταστάσεις του ALBA, του Αμερικανικού κολεγίου Ελλάδος. Το Forum πραγματοποιήθηκε στις 20 και 21 Απριλίου.

Το διήμερο αυτό Forum, έδωσε την ευκαιρία σε νέους φοιτητές τόσο των δημοσίων, όσο και των ιδιωτικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της χώρας, να παρουσιάσουν και εν συνεχεία να συζητήσουν την ερευνητική τους προσπάθεια σχετική με κοινωνικά ζητήματα.

Η έρευνες που παρουσιάστηκαν είχαν επιστημονικό χαρακτήρα και άπτονταν των Κοινωνικών Επιστημών. Ο διεπιστημονικός χαρακτήρας του αντικειμένου αλλά και του πνεύματος που προάγει η SAFIA γενικότερα, προσέλκυσε εισηγητές από διαφορετικά ακαδημαϊκά πεδία και επίπεδα. Η επιλογή της θεματολογίας ήταν ελεύθερη, με μόνο βασικό περιορισμό αυτή να πραγματεύεται είτε αμιγώς κοινωνικά ζητήματα, είτε τις κοινωνικές προεκτάσεις ζητημάτων άλλης επιστήμης πέραν της Κοινωνικής. Ο κύκλος των εργασιών πραγματοποιήθηκε στα ελληνικά και στα αγγλικά ενώ η είσοδος ήταν ελεύθερη για το κοινό.

Φωτογραφικό Υλικό:

«Ερευνητικό Workshop με θέμα Σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας»

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε η εκδήλωση/ερευνητικό workshop που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 29 Μαΐου 2018 και ώρα 5:00-8:00 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη Ελλάδα. Η υψηλή προσέλευση του κοινού, η εντατική προσπάθεια των ερευνητών και φυσικά το υψηλό ακαδημαϊκό επίπεδο των προσκεκλημένων συντέλεσαν στη διεξαγωγή μιας άκρως επιτυχημένης εκδήλωσης.

Η εκδήλωση είχε επιστημονικό χαρακτήρα και περιελάμβανε την παρουσίαση του ερευνητικού paper των συμμετεχόντων φοιτητών του Workshop, τον σχολιασμό και αξιολόγηση της ερευνητικής τους προσπάθειας, καθώς επίσης και εισηγήσεις ακαδημαϊκών και δημοσιογράφων.

Το Workshop αυτό, αποτέλεσε ευκαιρία για τους φοιτητές όλων των βαθμίδων να παρουσιάσουν την ομαδική τους μελέτη και εν συνεχεία να συζητήσουν καθώς και να αξιολογηθούν -επί της ερευνητικής τους προσπάθειας- από την κριτική επιτροπή που σχηματίστηκε. Η έρευνα αφορά τις Σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας και χωρίστηκε σε θεματικούς άξονες ως εξής:  η κατάσταση στο Αιγαίο, η στάση της ΕΕ, του ΟΗΕ και των ΗΠΑ, ο παράγοντας Κύπρος (ΑΟΖ και δικαιώματα Τουρκοκυπρίων) και ο ρόλος των ιδιωτικών εταιρειών (Ευρωπαϊκών και Αμερικανικών).

 

Το αναλυτικό πρόγραμμα εκδήλωσης

Φωτογραφικό Υλικό