Ιστορικό Εκδηλώσεων 2007-2014

2014

3 Νοεμβρίου 2014, αίθουσα εκδηλώσεων της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.

Παρουσίαση μεταπτυχιακού προγράμματος Διεθνών Σχέσεων Johns Hopkins- School of Advanced International Studies.

Ομιλήτρια:

Υπεύθυνη του Τμήματος Admissions and Recruitment κα Amina Abdiuahab

 

12 Δεκεμβρίου 2014, αίθουσα “Ευρώπη” της Νομικής Βιβλιοθήκης

Εκδήλωση με θέμα :«Το Ισλαμικό κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε: οι προκλήσεις για τη διεθνή κοινότητα» .

Στις 29 Ιουνίου 2014 το “Ισλαμικό κράτος” κήρυξε τη δημιουργία χαλιφάτου, με στόχο τον θρησκευτικό έλεγχο των Μουσουλμάνων όλου του κόσμου, ξεκινώντας με τον έλεγχο εδαφών στο Ιράκ και στο Λεβάντε. Σήμερα, η εξτρεμιστική ομάδα ανταρτών βρίσκεται στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος, με κατηγορίες για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων από ΜΚΟ και δηλώσεις της Διεθνούς Αμνηστείας περί “ιστορικής κλίμακας εθνοκάθαρσης”. Στις 19 Νοεμβρίου, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδρίασε για να λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, ενώ η δράση του ISIS προκαλεί την αντίδραση των περιφερειακών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή, της ΕΕ και των ΗΠΑ.,δεδομένων των εξελίξεων.

Ομιλητές:

Δρ. Άρεφ Αλομπέιντ, συνεργάτης Κέντρου Μεσογειακών, Μεσανατολικών και Ισλαμικών Σπουδών ,Αλέξανδρος Κούτσης , Ομότιμος Καθηγητής Μεσανατολικών σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας , Χαράλαμπος Παπασωτηρίου, Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών, στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, Πάντειο Πανεπιστήμιο. Την συζήτηση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος κ. Νικόλας Βουλέλης, διευθυντής της Εφημερίδας των Συντακτών

 

2013

28 Μαΐου 2013, Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα
“Η ιστορική εξέλιξη των διεθνών επεμβάσεων στις εθνικές οικονομίες.

Mε αφορμή τις τότε πρόσφατες εξελίξεις στην οικονομία της Κύπρου και τα αναδειχθέντα διακυβεύματα, έγκριτοι καθηγητές Οικονομικών και Διεθνών Σχέσεων παρουσίασαν και ανέλυσαν τόσο το ιστορικό και νομικό πλαίσιο της πρακτικής αυτής όσο και την κατάσταση των κρατών που έχουν υποστεί τέτοιου είδους επεμβάσεις.

Ομιλητές:
Α) Το διεθνές νομικό πλαίσιο και ο διακρατικός δανεισμός στην περίοδο της μεταπολεμικής κανονικότητας:- Στασινόπουλος Γεώργιος- Επίκουρος καθηγητής στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου
– Βάμβουκας Γεώργιος- Καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
– Παπασωτηρίου Χαράλαμπος – Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών-Πάντειο Πανεπιστήμιο
Β) Η ανατροπή των σταθερών και η αναζήτηση νέων ισορροπιών μετά την κρίση του 2008:
– Γκόρτσος Χρήστος – Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνούς Οικονομικού Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο
– Χατζηεμμανουήλ Χρήστος – Καθηγητής Διεθνών και Ευρωπαϊκών Χρηματοοικονομικών και Νομισματικών Θεσμών στο Πανεπιστήμιο Πειραιά
– Γκλαβίνης Παναγιώτης- Αναπληρωτής Καθηγητής του Διεθνούς Οικονομικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Α.Π.Θ
Ο συντονισμός της συζήτησης έγινε από τον κ.Μυλωνά Μάκη, Blogger

 

7 Νοεμβρίου 2013, αίθουσα Ευρώπη της Νομικής Βιβλιοθήκης.
“24 χρόνια από την πτώση του Τείχους: Οι οικονομικές και πολιτικές πτυχές της Γερμανίας στο ευρωπαικό περιβάλλον”

Μετράνε 24 χρόνια από τότε που το τείχος έπεσε. Το Βερολίνο είχε μείνει διχασμένο για 28 χρόνια, 2 μήνες και 27 ημέρες. Για τις δεκαετίες που ακολούθησαν η Ευρώπη και η Γερμανία έχουν αλλάξει ραγδαία. Η πτώση του Τείχους του Βερολίνου, στις 9 Νοεμβρίου του 1989, σηματοδότησε την αρχή του τέλους για το κομμουνιστικό μπλόκ. Σύντομα ο οικονομικός φιλελευθερισμός επικράτησε σε ολόκληρη την Ευρώπη, αλλά και στις περισσότερες χώρες του κόσμου. Ένα νέο οικονομικό μοντέλο διαμορφώθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με βασικά στοιχεία τις γερμανικές εξαγωγές και το κοινό νόμισμα.
Χρειάστηκε μόλις μια γενιά για να ανατραπεί όλο το γεωπολιτικό σκηνικό του 20ού αιώνα. Σήμερα, 24 χρόνια μετά την πτώση του τείχους η Ιστορία παίρνει μια ακόμα κρίσιμη στροφή. Είναι λοιπόν η στιγμή να αναρωτηθούμε, πώς έχει εξελιχθεί η φιλελεύθερη οικονομική-πολιτική σκέψη; Πώς η ενοποιημένη Γερμανία έχει καταφέρει να βρίσκεται στο κέντρο των εξελίξεων; Πώς διαμορφώνεται ο Ευρωπαϊκός και παγκόσμιος χάρτης μετά την πτώση του τείχους και ποια είναι η θέση της Γερμανίας σε αυτόν;

Ομιλητές:
-Α. Χατζής, αναπληρωτής καθηγητής Φιλοσοφίας του Δικαίου & Θεωρίας Θεσμών (Εθνικό και Καποδιστριακό Παν/μιο Αθηνών)
– K. Λαπαβίτσας, Καθηγητής Οικονομίας (SOAS, University of London)
-Χ. Παπασωτηρίου, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών (Πάντειο Παν/μιο)
-Π.Κ. Ιωακειμίδης, καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής με έμφαση στην Ευρωπαϊκή Ενοποίηση (Εθνικό και Καποδιστριακό Παν/μιο Αθηνών)Tη συζήτηση συντόνισε ο έγκριτος δημοσιογράφος Κώστας Αργυρός.

2012

12 Μαΐου 2012:«Τα κράτη – παρίες και ο αμφιλεγόμενος ρόλος τους στην σταθερότητα της διεθνούς κοινότητας » στα πλαίσια του 16ο ΠΚΝ στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης.

Ιούνιος 2012:«Οι προσεχείς προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ και η ευρύτερη σημασία τους ».

Οκτώβριος 2012:Παρουσίαση μεταπτυχιακού προγράμματος Διεθνών Σχέσεων John Hopkins- School of Advanced International Studies.

19 Δεκεμβρίου 2012: «Η επιρροή της ακροδεξιάς στο νέο Ευρωπαϊκό Πολιτικό τοπίο» στην Νομική βιβλιοθήκη.

2011

7 Απριλίου 2011:Οργάνωση στρογγυλής Τράπεζας με θέμα «Παράμετροι ενός νέου μοντέλου οικονομικής διακυβέρνησης» στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης.

24 Νοεμβρίου 2011:Εκδήλωση με θέμα «10 χρόνια από την 11η Σεπτεμβρίου: Σύγχρονες εξελίξεις στο φαινόμενο της τρομοκρατίας σε εθνικό και διεθνές επίπεδο».

2010

5 Μαΐου 2010:Οργάνωση ημερίδας με θέμα «Η πειρατεία ανοικτά των ακτών της Σομαλίας: Παγκόσμιες και περιφερειακές προκλήσεις»

6 Μαΐου 2010:Οργάνωση στρογγυλής τράπεζας με θέμα «Ευρωπαϊκό Έτος Καταπολέμησης της Φτώχειας και του Κοινωνικού Αποκλεισμού: πολιτικές οικονομικές και κοινωνικές προεκτάσεις» στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης.

4 Νοεμβρίου 2010:Οργάνωση ημερίδας με θέμα «Ο αναδυόμενος ρόλος της Τουρκίας σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο και ο δύσβατος δρόμος του εξευρωπαϊσμού» στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης .Καθώς και «Σύγχρονες περιφερειακές προκλήσεις και διαφαινόμενες προοπτικές: Το Κόσσοβο ως εστία έντασης στο πεδίο των Βαλκανίων και η απόσχιση ως αντοχή του διεθνούς δικαίου» στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης

16 Δεκεμβρίου 2010:Οργάνωση ημερίδας με θέμα «Διεθνής και Περιβαλλοντική πολιτική και κλιματική ασφάλεια : Αναπτυξιακές προοπτικές και εκτιμήσεις».

2009
2009 :Εθνικός Εκπρόσωπος της Ελλάδας για τον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Νέων “Καρλομάγνος”.

Απρίλιος 2009: Στα πλαίσια του 13ου ΠΚΝ Ευρωπαϊκή Στρογγυλή Τράπεζα με θέμα «Ευρωεκλογές 2009: Οι Ευρωπαίοι Πολίτες στις κάλπες» στο Μέγαρο Παλαιάς Βουλής.

14 Μαΐου 2009 Συνδιοργάνωση με Political Science Club του Ankara University “Turkish – Greek Relations: Learning from our past – Welcoming our future” στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων.

24 Νοεμβρίου 2009Συμπόσιο ελληνο ιαπωνικών σχέσεων με την Πρεσβεία της Ιαπωνίας με θέμα «110 χρόνια Ελληνοιαπωνικής Φιλίας: Γνωρίζοντας το Παρελθόν, Κατανοώντας το Παρόν, μπορούμε να επενδύσουμε στο μέλλον;» στο Μέγαρο Μουσικής.

2008
Μάρτιος 2008: Οργάνωση Στρογγυλής Τράπεζας με θέμα «Αναζητώντας τον πολιτικό πολιτισμό της Ευρώπης» . Συνδιοργάνωση από Γραφείου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Ελλάδα και SAFIA. Άπριλιος2008:Αποστολή στο Galatasaray Euroforum 2008 στην Κωνσταντινούπολη.

16 Δεκεμβρίου 2008: Επιστημονική Εκδήλωση με θέμα «Χρηματοπιστωτική κρίση: αιτίες, επιπτώσεις, προοπτικές στο παγκόσμιο πολιτικό και κοινωνικό γίγνεσθαι» στο ΕΒΕΑ.

2008-2009 Πανελλήνιος Φοιτητικός Συγγραφικός Διαγωνισμός SAFIA Το παρελθόν και το μέλλον της διεύρυνσης του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

 

2007

8 Νοεμβρίου 2007:Απονομή Χρυσού Αστεριού σε Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα «communicating EU values Across Greece» Ευρώπη για τους πολίτες : επίσημη τελετή απονομής.

Νοέμβριος -Δεκέμβριος 2007:Διαπανεπιστημιακά Σεμινάρια της S.A.F.I.A. με την υποστήριξη της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και σε συνεργασία με την Βιβλιοθήκη Παντείου με θέμα «Συγγραφή Εργασιών – Έρευνα – Σταδιοδρομία». Θεματολογία : Συγγραφή φοιτητικής εργασίας, Ερευνητική Μεθοδολογία, Προοπτικές Σταδιοδρομίας.

 

 

 

 

 

Comments are closed.